Солена глоба за търговски вериги и производители в Германия, правили ценови картел

Солена глоба за търговски вериги и производители в Германия, правили ценови картел
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Солена глоба отнесоха търговски вериги и производители в Германия. Антимонополната служба в страната е уличила в ценови картел и наложи глоби от общо 151,6 млн. евро на седем търговски концерна и четири компании за производство на храни.

"Търговци и производители са се договорили за цени в ущърб на крайните потребители", заяви шефът на антикаретелната служба Андреас Мундт.

Става въпрос са търговските концерни "Едека", "Реве", "Кауфланд", "Метро и "Алди" и търговските вериги за продажба на храни за домашни животни "Фресапф", "Дас Футерхаус" и производителите "Харибо", "Ритер" и "Джонсън енд Джонсън".

Разобличенията за ценови сговор са резултат от проверки и обиски, проведени от федералната служба за борба за картелите през 2010 г. От там съобщиха, че разследванията спрямо фирмите за производство на храни за домашни любимци и продукти за грижа за тялото са приключени, докато по отношение на производителите и търговците на захарни изделия, кафе и бира ще бъдат завършени в близките месеци.

Самите търговци са се оплаквали, че производители налагат единни цени за конкурентни търговци, съобщиха от антимонополната служба.

Германските следователи съобщиха, че всички компании са приели глобите.

#глоба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници