ЕЦБ: Гръцките банки може да останат затворени в понеделник

ЕЦБ: Гръцките банки може да останат затворени в понеделник
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) не изключва гръцките банки да останат затворени и в понеделник", пише британският вестник "Таймс".

На този етап финансовите институции в Гърция "могат да бъдат принудени" да останат затворени и в понеделник, след като вчерашната срещна на Еврогрупата приключи безуспешно, а гръцките инвеститори се оттеглят с големи суми в брой.

По време на преговорите при закрити врати, ЕЦБ отбеляза, че "гръцките банки може да бъдат принудени да останат затворени в понеделник". Само за три дни от началото на седмицата до сряда от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро. Туристите, пътуващи в страната, са предупредени за необходимостта да имат пари за спешни случаи, се казва в статията на "Таймс".

Възможността за предоставяне на спешна финансова помощ на Централната банка на Гърция ще бъде обсъдена от телеконференция, информира Ройтерс. Участниците на втората в последните дни спешна среща за Гърция ще обсъдят възможността за предоставяне допълнителна ликвидност на гръцките банки.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас, който е в Санкт Петербург, заяви, че евентуалното излизане на неговата страна от Европейския съюз ще означава "началото на края на еврозоната".

"Излизането на Гърция от ЕС не е вариант за никоя от двете страни. Това би означавало начало на края на еврозоната и би се отразило негативно на населението на Европа", заявява Ципрас в интервю, публикувано днес от австрийския вестник "Курир".

Британският министър на финансите Джордж Озбърн предупреди в петък, че Европа трябва да е подготвена за най-лошото във връзка с кризата в Гърция, предаде АФП.

„Надяваме се на най-доброто, но вече трябва да сме готови на всичко“, заяви Озбърн преди срещата на финансовите министри на страните от ЕС.

„Времето за разрешаване на кризата изтича, затова призоваваме правителството на Гърция да приеме споразумението, докато не е твърде късно“, добави министърът.

#Ципрас #банки #ЕЦБ #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници