Русия и Гърция подписаха меморандум за „Турски поток“

Русия и Гърция подписаха меморандум за „Турски поток“
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Гърция подписаха двустранен меморандум за сътрудничество за строителството на продължението на газопровода „Турски поток“ на територията на Гърция, съобщи ТАСС. 

Подписите си под документа са сложили министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и неговият гръцки колега Панайотис Лафазанис, по време на Петербургския международен икономически форум в петък.

„Подписването на меморандума потвърждава многомесечната работа, която извършихме, за да прекараме газопровода през територията на Гърция. Този газопровод ще играе стабилизираща роля в региона", изтъкнал Лафазанис на среща с Новак преди подписването на документа.

По думите на Новак, изграждането на гръцкото продължение на газопровода ще започне през 2016 и ще приключи през 2019 година. Гърция ще вземе кредит от Русия за строителството. Подписаният меморандум предвижда създаването на проектно съвместно предприятие.

Мощността на продължението на газопровода в Гърция ще е 47 милиарда кубически метра.

Съучредител на съвместната компания за строителството на участъка ще стане ВЕБ-Капитал. Според гръцкия министър, стойността на гръцката част от газопровода ще е 2 милиарда долара.

#Русия #Гърция #меморандум #„Турски поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници