Ще се откаже ли Microsoft от Windows Phone?

Ще се откаже ли Microsoft от Windows Phone?
A A+ A++ A

След вчерашните новини, че от Microsoft си тръгват Стивън Илъп и Джо Харлоу, и двамата последните останали висши кадри от Nokia, сигурно мнозина са си задали въпроса дали това не е предвестие на по-големи сътресения в мобилните планове на Microsoft. Все пак досега компанията така и не успя да направи Windows Phone особено успешна платформа, макар че я позиционира на третата позиция по популярност далеч зад iOS и Android. Време ли е за Microsoft да се откаже от плановете си да се превърне в голям играч на мобилния пазар и да насочи усилията си другаде, например в подобряване на Windows 10?

Новата реорганизация ще комбинира управлявания досега от Илъп отдел за устройства с групата за Windows на Тери Майърсън, при което ще се създаде ново подразделение, наречено Windows and Devices Group (WDG). Според Microsoft новата организация ще помогне за осъществяването на визията за създаване на по-персонално преживяване, задвижвано от екосистемата на Windows, а комбинирането на ресурсите би трябвало да ускори въвеждането на иновации. Това звучи интересно, но в крайна сметка става дума за решение на Сатия Надела. По начало той не одобрява сделката за закупуване на мобилния бизнес на Nokia, която беше сключена още при управлението на Стив Балмър, и поставен пред свършен факт Надела ще се опита да трансформира подразделението и да го накара да работи като бизнеса с таблетите Surface.

Така компанията ще има пълната свобода да създава иновативни продукти с авангардни технологии, но пък може да постави спирачки пред амбициите за превръщане в голям играч при устройствата. В същото време компанията има една от най-силните екосистеми, която с идването на Windows 10 ще обхване много типове устройства и дори набиращата популярност категория на интернет на вещите (IoT) и ще стане основа за следващата вълна от иновации в технологичния сектор. Не е ясно обаче как ще се развие съдбата на серията Lumia, още повече че все още очакваме нов флагмански смартфон с Windows Phone. Такъв вероятно ще има при завършването на Windows 10 за телефони, но това няма да стане преди есента, тъй като дотогава Microsoft ще се фокусира върху Windows 10 за компютри. Тогава очакваме появата на телефони от други производители, които досега се въздържаха от това и се фокусираха върху Android.

Със сигурност Microsoft не може да си позволи да отсъства от мобилния пазар, който вече се превърна в най-голямата изчислителна платформа. Тя осигурява незаменима информация от първа ръка за това, което хората ползват и от какво имат нужда, която трудно може да се получи само с наблюдаване на конкурентите отстрани. Мобилният пазар заема и междинна позиция между компютрите и надигащия се интернет на вещите, който също е сред приоритетите на Microsoft и на партньорите им от Intel. IoT разчита на сензори, каквито вече има в  смартфоните, и е особено важно да се разбере начинът по-който функционират и как възможностите им могат да се използват за създаване на свързания свят на бъдещето.

В крайна сметка се съмняваме, че в близко бъдеще компанията ще спре да прави телефони, но не е изключено да намали работната ръка, която участва в този бизнес, и да го превърне в нещо като изследователска лаборатория за  IoT. Още повече че американците могат да понесат генерираните загуби от смартфоните и могат да го правят много по-дълго време от някоя по-малка компания. На таблетите Surface им трябваше известно време, преди да се превърнат в милиарден бизнес за Microsoft, макар че заради цената им остават по-скоро нишови. Американците може и да пропуснаха мобилната революция (както и Intel), но вече гледат какво ще дойде след смартфоните и искат да са готови за това.

Междувременно една друга смяна на длъжност остана встрани от медийното внимание – тази на Питър Скилман. След като създаде дизайна на webOS той отиде в Nokia, където първо беше отговорен за иновативния дизайн на N9, а след това – за потребителското преживяване на Meego, Symbian и Windows Phone, преди да поеме дизайна на телефоните и платформата HERE, той вече е част от Microsoft. Там ще отговаря за “умните неща” – това е названието, което компанията използва за разнообразните продукти, попадащи в категорията на интернета на вещите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници