МВФ без компромиси: Гърция фалира, ако не плати

МВФ без компромиси: Гърция фалира, ако не плати
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Няма гратисен период или възможност за отсрочка по отношение на плащането, което трябва да направи Гърция в Международния валутен фонд (МВФ) до 30 юни. Гърция ще бъде във фалит с МВФ в началото на юли, ако не си плати.

Това заяви шефът на фонда Кристин Лагард в Люксембург, където в четвъртък ще се проведе среща на финансовите министри от еврозоната във връзка с преговорите между Гърция и кредиторите, съобщава „Гардиън". По думите й програмата за Гърция е надеждна и се подкрепя от международната общност и от инвеститорите.

Припомняме, че фондът вече веднъж направи компромис като даде отсрочка на Атина.

МВФ иска Гърция да реформира пенсионната си система, пенсионерите трябва да бъдат защитени. Гърция, МВФ и еврозоната трябва да реформират гръцката пенсионна система с интелигентен подход, подчерта Лагард, допълвайки, че реформата е от изключителна важност. Не става въпрос за орязване на малките пенсии, а за програмата за финансиране на пенсиите, каза тя.

Според нея МВФ ще продължи да участва в гръцките преговори. 

Искането на Кристин Лагард за „интелигентен подход" за гръцките пенсии е последният удар от интензивната война на думи, която водят двете страни. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви в четвъртък сутрин, че Гърция не може да приеме съкращаване на пенсиите.

Вчера Гърция призна, че няма пари да плати 1,6 милиарда евро на МВФ до края на месеца.

#Гърция #Алексис Ципрас #Кристин Лагард #МВФ #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници