EurActiv: България диша смъртоносен въздух

A A+ A++ A

От EurActiv; Превод: БГНЕС и Expert.bg

Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха.

Проблемите на България не са изолиран случай и отразяват сериозната загриженост относно качеството на въздуха в страните – членки на ЕС.

От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряване на контрола над околната среда и приемането на правила за опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

„Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да прилага законите“, каза Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.

След като ЕК започна да оценява промените по европейската директива за чистота на въздуха от 2008 г., анализите показват, че България, както много други държави от ЕС, се проваля в прилагането й. ЕК се очаква да коригира стандартите на чистотата на въздуха не по-късно от 2013 г.

Тежката промишленост остави токсично наследство в България в края на комунизма, но много от проблемите остават и днес – консервативни енергоизточници, остаряла индустриална инфраструктура и транспорт.

Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов. Според него големи общности в страната карат стари автомобили и са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене. Това допълнително бълва опасност от замърсяване на въздуха.

Последиците от това са както за България, така и за Румъния.

Лошото качество на въздуха има смъртоносни последици и за Румъния, отбелязва порталът и цитира данни от Глобалния доклад на ПРООН за човешкото развитие 2011, според които смъртността в южната ни съседка от лошото качество на въздуха е малко по-висока в сравнение с България. В Румъния са регистрирани 439 смъртни случая на 1 млн. души в сравнение с 437 в България.

Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН (UNDP).

Замърсяването на въздуха е сериозна заплаха за здравето. Имаме нужда от по-силни политики, насочени към намаляване на замърсяването чрез подобрения в областта на енергийната и транспортната ефективност, пише порталът, като се позовава на здравни експерти.

През последното десетилетие, 20% до 50% от градското население в ЕС вдишва вредни прахови частици над дневно допустимите норми, които предизвикват краткосрочни ефекти, като например сърбеж в очите и синусите, дихателни, сърдечносъдови заболявания и рак.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"