ГЕРБ и БСП единни срещу 100% мажоритарен вот

ГЕРБ и БСП единни срещу 100% мажоритарен вот
A A+ A++ A

Предложението на ДПС в референдума да се запише въпрос за 100% мажоритарен вот срещна пълен отпор и днес от представителите на ГЕРБ и БСП в сутрешен дебат по Нова тв. Депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева  дори обяви предложението на Местан за „провокация”.

 Чавдар Георгиев от левицата пък каза, че мажоритарният избор не е тема на обществото и няма как да стане. Той посочи, че при приемането на подобна стъпка в парламента ще има две партии.

Караянчева допусна, че може да се приеме повече мажоритарен елемент в изборната система, но не посочи как точно да стане това.

ДПС ще инициира свой референдум, като събере гражданска подписка, даде да се разбере при представянето на идеята лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция в Народното събрание.

“Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Всички социологически проучвания сочат огромна подкрепа. Но хората не искат 1/3, а всички депутати да бъдат избирани мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава “Съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно?” - това е лицемерно, демагогско”, обори формулировката на президента Росен Плевнелиев Местан.

Затова ДПС ще предложи редакция на въпроса “Съгласни ли сте всичките 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?”. Такива са нагласите. Народът иска да бъде питан така, а не за 1/10, 1/3 и тем подобни дедукции”, заяви Местан.

#мажоритарен вот #Лютви Местан #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници