БСП обещаха да рестартират АЕЦ „Белене“, щом дойдат на власт

БСП обещаха да рестартират АЕЦ „Белене“, щом дойдат на власт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП обеща, когато отново дойдат на власт, да рестартират проекта за втора атомна централа в България, като очевидно става дума за АЕЦ „Белене“.

В своя декларация Националният съвет на БСП взе политическото решение да започне организирането на всенародна подписка за провеждане на референдум за бъдещето на атомната енергетика в България, предаде БГНЕС.

БСП дори си дава срок до 12 май да приключи първият етап от организирането на подписката за референдум.

„С това решение (да не се строи АЕЦ „Белене“ - бел. ред.) правителството обслужва чужди интереси. Ние категорично и ясно се противопоставяме на този тип политика, която обслужва сериозни корпоративни интереси, свързани с друг вид производство на електроенергия, който е многократно по-скъп“, заяви пред своите съпартийци председателят на БСП Сергей Станишев.

С декларацията си от левицата заявяват, че 29 март трябва да бъде запомнен като черен ден в най-новата българска история - като ден, в който е извършено грубо предателство на националните интереси.

„Последният високотехнологичен сектор на българската икономика беше обречен на унищожение, а заедно с него – и прилежащият му дял в науката и висшето образование. С това антибългарско решение се обслужват чужди геостратегически интереси, а като залъгалка се подмятат екзотични и откровено глупави проекти като газова централа в Белене, 7-и блок в „Козлодуй“ или доставки на газ от Грузия, която нито има газ, нито може да го компресира“, смятат от левицата.

#БСП #декларация #референдум #атомна енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници