Все по-често плащаме с карти в интернет

Все по-често плащаме с карти в интернет
A A+ A++ A

Българските потребители на банкови карти все по-често ги използват за пазаруване в интернет, показват данни от поредното издание на проучването MasterIndex в България на MasterCard. То е с представителен характер, проведено е сред над 1000 активни потребители на карти и обобщава навиците ни, що се отнася до употребата на кредитни и дебитни карти. От събраните данни става ясно, че за година дялът на потребителите, които използват картите си за покупки в интернет, се е увеличил до 82% от анкетираните при 57% преди година. 50% от картодържателите пазаруват онлайн поне веднъж месечно, а 22% го правят няколко пъти.

В допълнение 92% от картодържателите биха искали да плащат безконтактно, което показва, че предимствата на тази технология вече са ясни на все повече хора. Мнозинството (93%) отчита бързината като основна полза от безконтактните плащания, 49% обръщат внимание на лесната употреба, а за 19% е важна сигурността. 45% биха плащали така в супермаркети, а след това по предпочитание са бензиностанции (11%) и градския транспорт (10,6%).

66% от анкетираните са готови и за мобилни плащания, ако имат възможност за такива. Според тях те са най-подходящи за плащане на комунални услуги (52%) и за покупки на хранителни стоки (19%). Увеличил се е броят на пътуващите в чужбина картодържатели и 51% от анкетираните правят това поне веднъж годишно. Там картите също са предпочитан начин за разплащане и близо 76% от запитаните смятат, че е сигурно да плащаш с карта в чужбина, което е увеличение с 14% на годишна база.

29% от анкетираните искат да разчитат на картите си за плащания на данъци и такси и в държавните и общински институции; 24% предпочитат да плащат за куриерски услуги в момента на доставка; а 21% желаят да го правят в местни магазини за хранителни стоки. Що се отнася до разплащателните навици, дебитните и кредитните карти се използват най-вече за покупки на хранителни стоки и онлайн пазаруване. Купуването на храна е най-често срещаният отговор от притежателите на дебитни карти (49,9%), следван от онлайн пазаруването (39%). При кредитните карти е обратно – 46% ги ползват при онлайн пазаруване, а 41% – за покупка на храна.

Тук можете да намерите инфографика с данните.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници