Гърция може да напусне еврозоната и ЕС, предупреди Централната банка

Гърция може да напусне еврозоната и ЕС, предупреди Централната банка
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката централна банка предупреди, че ако Атина не успее да постигне споразумение със своите международни кредитори, това може да повлече след себе си фалит и излизане на Гърция от еврозоната и дори от Европейския съюз.

„Неуспех в постигането на споразумение би било началото на болезнен път, който ще доведе Гърция първо до фалит, след това неминуемо до излизане от еврозоната, а после най-вероятно и от Европейския съюз“, се казва в официално изявление на институцията.

Тя посочва, че това ще повлече лавина от неконтролирана криза, с огромни рискове за банковата система и финансовата стабилност.

"Ефектът ще бъде дълбока рецесия, драматичен спад на доходите, скок на безработицата и колапс на цялата гръцка икономика, както и на всичко постигнато по време на членството в ЕС", предупреждава в изявлението си Гръцката централна банка.

Финансовата институция прогнозира още, че от позицията си на пълноправен член на Европа, Гърция би се озовала в положение на обикновена бедна страна от европейския Юг.

 

#Гърция #МВФ #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници