ЕК одобри новите ОП "Региони в растеж" и "Околна среда"

ЕК одобри новите ОП "Региони в растеж" и "Околна среда"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) одобри оперативните програми „Региони в растеж” (ОПРР) и „Околна среда” (ОПОС) за периода 2014-2020 г.

С това решение се приемат и последните две оперативни програми за новия програмен период с общо финансиране 7,6 млрд. евро, съобщиха от ЕК.

Средствата по новата програма „Околна среда” са 1,77 млрд. евро, а по „Региони в растеж” – 1,3 млрд. евро.

Във всяка програма са определени редица амбициозни цели, които трябва да бъдат постигнати до края на програмния период, а именно:

По програма "Околна среда": обслужване на 1,5 милиона души допълнително чрез подобрено третиране на отпадните води, обслужване на 200 000 души допълнително чрез подобрени водни доставки, 285 000 тона по-малко отпадъци, насочвани към сметища, по-чист въздух за 1,3 милиона души, 4,4 милиона хектара с видове и местообитания по НАТУРА 2000 с подобрен природозащитен статус, защита от наводнения и намаляване на риска от свлачища за 2,8 милиона души.

По програма "Региони в растеж": по-добро качество на живот и развита градска среда в средноголеми и големи български градове чрез балансирано териториално развитие на 39 градски центъра, по-голяма енергийна ефективност както на обществените, така и на жилищните сгради в малките градове и техните околности, повече обществени органи и частни предприятия ще получат безвъзмездни средства и финансови инструменти за градско развитие, енергийна ефективност, туризъм и културно наследство.

#ЕК #Региони в растеж #околна среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници