Съдът реши: ЕЦБ ще може да купува държавни ценни книжа от държавите-членки на ЕС

Съдът реши: ЕЦБ ще може да купува държавни ценни книжа от държавите-членки на ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд в Люксембург е разрешил Европейската централна банка да може да купува държавни ценни книжа от членове на Европейския съюз, подложени на финансова криза.

Според новоприетите мерки ЕЦБ, която управлява единната валута (евро), ще бъде в състояние да купува, в случай на необходимост, неограничен брой ценни книжа.

С решението си Европейският съд, базиран в Люксембург, на практика разрешава на ЕЦБ да предприеме тази стъпка, ако стабилността на единната валута бъде заплашена.

Настоящите промени, с които се дава право на ЕЦБ да предприеме тази мярка като последен вариант, до скоро се възприемаха като "скандални", сега обаче съдът вярва, че те са напълно в съответствие със съществуващите компетенции на финансовата институция.

"Програмата не надхвърля компетенциите на ЕЦБ спрямо валутната политика и не се смята като прекрачване на забраната за финансиране на държавите-членки," се казва в съобщение на съда, цитирано от „Шпигел“.

По-рано главният ЕЦБ Марио Драги обеща, че банката "е готова да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да спаси еврото".

#Европейската централна банка #съд #държавни ценни книжа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници