Радан Кънев: Проблемът с ромите е проваленото приобщаване

Радан Кънев: Проблемът с ромите е проваленото приобщаване
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че проблем с ромите има, но той не етнически. Според него държавата трябва да има трайно, постъпателно присъствие там, където има най-голяма нужда, където престъпленията са повече от другите.

"Проблем има.Някой трябва да го назове с истинското име, и ние го правим. И да престанем да говорим за стратегии, декади, петилетки, а за истински решения, които дават непосредствен резултат. И ние ги предлагаме. Проблемът засега не е етнически, а социален и криминален. Той е породен от оттеглянето на държавата, безпомощността на закона без държавна репресия и тежка политическа злоупотреба в продължение на десетилетия", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

Според него проблемът се нарича провален модел на приобщаване.

"Важният извод е, че не може да има решение на остър социален проблем, когато държавата съзнателно се оттегля от него. Държавата трябва да има трайно, постъпателно присъствие там, където има най-голяма нужда, където престъпленията са повече от другите. Решението е връщане на закона и реда в забравените територии, последвано от агресивна здравно-санитарна, социална и градоустройствена политика. Стъпка по стъпка, без големи очаквания за чудо, но упорито и категорично.И най-вече: без злоупотреба с вота на хората в гетата и без насаждане на омраза", коментира Кънев.

Коментарът е по повод напрежението в квартал "Орландовци" в София. В събота, роми са нападнали българи с брадви, след като им е била направена забележка да не слушат високо музика. Ситуацията ескалира в неделя вечер, когато стотици българи се събраха, за да протестират.

#Радан Кънев #Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"