Windows Phone е дългосрочна стратегия, заяви Алберто Матроне от Nokia

Windows Phone е дългосрочна стратегия, заяви Алберто Матроне от Nokia
A A+ A++ A

Малко преди снощната българска премиера на първите телефони с Windows Phone на Nokia успяхме да зададем няколко въпроса нa Алберто Матроне, който от началото на годината отговаря за бизнеса на компанията в Централна и Източна Европа. След анонса на новата стратегия на Nokia да заложи на Windows Phone през февруари миналата година компанията заяви, че се надява да продаде още 150 милиона телефона със Symbian и обеща поддръжката за платформата да продължи до 2016 г. По-късно обаче се наложи да коригира прогнозите си, тъй като се оказа, че спадът в продажбите на Symbian е много по-бърз от очаквания. В същото време обемите продадени устройства с Windows Phone все още не са достатъчни, за да компенсират спада.

Nokia не се притеснява от това, потвърди Алберто Матроне и отново подчерта, че става дума за дългосрочна стратегия, която не може да даде резултати веднага. Въпреки това компанията успя да направи нещо, което никой не очакваше - само 8 месеца по-късно представи два телефона с Windows Phone: Lumia 800 и Lumia 710. Това според него е достатъчно ясно доказателство за големите надежди, които Nokia възлага на платформата. В началото на годината дебютира и Lumia 900, която до дни ще се появи в мрежата на американския оператор AT&T, а няколко седмици по-късно в Барселона Nokia представи европейската версия на устройството и бюджетния Lumia 610. Така за година портфолиото на финландците от модели с WP се увеличи от 0 до 5.

"България е много интересен пазар за нас. Това е пазар, който стартира тенденции", заяви малко изненадващо Алберто Матроне. "Така можем да видим какво ще стане, когато пуснем тези устройства в продажба". Тук се намеси Росен Петков от Nokia България, който уточни кога стартират продажбите на двата телефона - това ще се случи между 13 и 20 април, като телефоните ще се предлагат от операторите и веригата магазини "Хенди". На въпрос относно локализазацията на платформата - в момента за нея все още няма българска клавиатурна подредба и превод на менюто, Алберто Матроне каза, че е по-добре да гледаме на нещата от гледна точка на наполовина пълната чаша. Последното е по повод на достъпа до Marketplace в България и възможността на българските потребителите да купуват и изтеглят приложения. Това е и причината сега Nokia да представя устройствата си с Windows Phone в България. Разбира се, в момента Nokia трябва да се съобразява с Microsoft, които развиват платформата, но компанията има свои отговорности в партньорството и вече е в позиция да ги подтиква към по-бързото добавяне на липсващите функции. "Помислете си за всички онези български потребители, които вече могат да отидат в магазина, да купят телефон и веднага да започнат да го персонализират чрез приложения, като използват своя регистриран в България Windows Live ID".

Един от най-важните въпроси пред Nokia е как да стимулират сегашните потребители на Symbian - мобилната платформа, която все още е най-разпространената в България, да преминат към моделите на компанията с Windows Phone. "Това е нещо, което наскоро обсъждахме с операторите", намеси се Росен Петков от Nokia България. "Делът на тези устройства в мрежите им е голям и вече работим по бизнес планове как тези потребители да мигрират към новата платформа. Освен това все още представяме нови устройства със Symbian и заявихме, че ще ги поддържаме в софтуерно отношение до 2016 г.". Компанията ще се опита да покрие и ценовите нива, на които в момента съществува Symbian. След пускането на Lumia 800 и Lumia 710 в България ще дойдат и другите два модела - Limia 900 и Lumia 610, като вторият ще бъде най-евтиното предложение в серията. С тези 4 модела ще се покрият различните ценови категории. Тук разговорът логично преминава към представения в Барселона смартфон Nokia 808 PureView, който залага на Symbian и предлага невиждани досега в мобилно устройство фотографски възможности. Тези технологии Nokia ще добави и в бъдещите си устройства.

Линията Asha от евтини телефони има голямо значение за Nokia - главно заради възможността й да достигне до потребителите от развиващите се страни, които нямат големи финансови възможности. Попитахме Nokia дали работи в посока подобряване на потребителския интерфейс и включване на по-интересни възможности към тези устройства, за да поддържа жив пазарния интерес към тях. "Всъщност линията вече предоставя много", уточни Росен Петков. "В серията вече присъстват сензорни екрани, QWERTY клавиатури, съвместимост с Mail for Exchange, Nokia Maps и т.н. и от потребителска гледна точка получавате преживяване, което е близко до това на смартфоните". Това са едни от основните елементи в стратегията за достигане до следващия милиард мобилни потребители, които нямат достъп до интернет и могат да използват глобалната мрежа през телефоните си, допълни Алберто Матроне. "Осигуряването в платформата S40 на всички приложения и възможности за връзка с интернет е нещо, по което ще продължим да работим".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници