САЩ потопи японски „кораб призрак”

САЩ потопи японски „кораб призрак”
„Рьоун“ стана известен като „кораба призрак“, след като цунамито в Япония от 11 март м.г. до отнесе от кея на Хатинохе. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

След неколкочасов обстрел бреговата охрана на САЩ успя да потопи японската риболовна шхуна „Рьоун“, отнесена от цунамито на 11 март м.г. и дрейфувала край бреговете на американския континент.

Шхуната бе пресрещната от кораби на бреговата охрана на 290 километра от град Ситка в Аляска и „направена буквално на решето с автоматични оръдия“, за да не застрашава корабоплаването в района, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Дарик радио.

Капитаните на плавателни съдове и самолети в зоната бяха предупредени, посочва агенцията.

„Рьоун“ с водоизместимост 150 тона стана известен като „кораба призрак“, след като цунамито го отнесе от кея в град Хатинохе в северната част на главния японски остров Хоншу, посочва БТА.

Собственикът не възрази шхуната да бъде унищожена, тъй като се предвиждало да бъде бракувана.

През март 2011 година огромните вълни отнесоха в Тихия океан над 1.5 милиона тона боклук от бреговете на Япония.

В момента той бавно плава към крайбрежието на САЩ и се очаква основната маса да стигне там през 2013 година или дори по-късно.

Движението му се следи от космоса, а Вашингтон и Токио водят консултации как да постъпят с отломките, застрашаващи корабоплаването и околната среда, добавя ИТАР-ТАСС.

#Бреговата охрана #САЩ #Аляска #Цунами #Хоншу #Тихия океан #Япония #Вашингтон #Токио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници