Ъпдейт на Wi-Fi рутери може да им позволи да зареждат безжично устройства

Ъпдейт на Wi-Fi рутери може да им позволи да зареждат безжично устройства
A A+ A++ A

Учени от Вашингтонския университет са открили нова технология, позволяваща на Wi-Fi рутер да зарежда многобройни устройства, включително iPhone и Android-базирани смартфони. Въпреки че може да захранва батерии на разстояние до 8.5 м, той все така позволява и достъп до интернет. Предстои обаче още дълъг процес на тестване, преди технологията да стане масово достъпна.

Според описанието на учените пред Wired, е необходим единствено рутер и някои сензори, преобразуващи радиочестотната енергия, подавана от рутера, в постоянен ток за зареждане на батериите. За целта трябва да се направи и лека промяна в софтуера на рутера – чрез ъпдейт на фърмуера, за да може той да подава необходимата енергия, без това да влияе на връзката с мрежата.

За момента технологията е успешно изпробвана върху относително стария рутер Asus RT-AC68U, с обновен фърмуер за нуждите на експеримента. Теоретично тя е съвместима с всички използвани масово в момента безжични рутери, стига за тях да бъде пуснат такъв ъпдейт на фърмуера. Все още липсва информация дали подобен ъпдейт ще бъде предложен и за фърмуери като OpenWRT, но това изглежда доста вероятно.

Вече има основана стартираща компания, която се опитва да превърне технологията, разработена от Вашингтонския университет, в продукт за крайни клиенти. Кога обаче това ще се случи – и през какви сертификации ще се наложи да преминат подобни рутери, тепърва предстои да разберем.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници