Нови жертви на сраженията в Украйна, Япония ще й помага финансово

Нови жертви на сраженията в Украйна, Япония ще й помага финансово
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови жертви има от пламналите тази седмица стълкновения в Украйна. Един украински войник е загинал, а още десет са ранени за последните 24 часа.

"Проруските бунтовници продължават военните си провокации и стрелят по нашите сили". Това заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко на пресконференция. Той се обявяви срещу все по-честото използване на тежки оръжия, които по принцип трябваше да бъдат изтеглени от фронтовата линия по силата на мирните споразумение Минск 2, подписани на 12 февруари.

Околностите на Донецк, крепостта на проруските сепаратисти, е горещата точка, макар интензивността на стълкновенията да падна значително в сравнения със сряда (3 юни). Този ден Киев обвини сепаратистите, че са предприели голяма офанзива с повече от десет танка и хиляда души в района на Мариинка, на двадесетина километра от Донецк.

Новото насилие подхранва опасенията за провал на споразуменията, целящи уреждане на кризата в Украйна, която доведе до безпрецедентна конфронтация от края на студената война между Русия и западните държави.

От началото на конфликта в Украйна през април 2014 г. са загинали повече от 6400 души.

В същото време стана ясно, че Япония ще предостави финансова помощ на Украйна. Японският премиер Шиндзо Абе е заявил, че страната му ще предостави на Украйна с 1,5 млн. долара, за да се гарантира нейната финансова стабилност, съобщава 112 Ukraine TV.

Изявлението бе направено след като японският премиер се срещна с украинския президент Петро Порошенко в Киев по-рано днес (6 юни).
 млн. долата'', заяви от своя страна украинският държавен глава Порошенко. Той допълни, че тази помощ ще позволи да се гарантира финансовата стабилност на страната му.

В момента Украйна е на посещение и премиерът на Канада Стивън Харпър.

#Украйна #Донецк #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници