МВФ дава 833 млн. долара на Ирак заради "Ислямска държава"

МВФ дава 833 млн. долара на Ирак заради "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд (МВФ) обяви вчера, че е дал предварителното си съгласие за план за помощ от 833 милиона долара за Ирак с цел смекчаване на икономическите последици от конфликта с групировката "Ислямска държава" (ИД), пише сайта на БТА.

МВФ е готов да подкрепи Ирак в усилията му да се справи с икономическия ефект от конфликта с ИД и от спада на световните цени на петрола, заявиха от фонда след мисия в региона.

Въоръженият конфликт продължава да поставя под напрежение ресурсите на страната, нанасяйки поражения на инфаструктурата и съоръженията на частния сектор, и поражда хуманитарна трагедия.

За да се помогне на страната, МВФ даде зелена светлина за план за помощ от 833 милиона долара, която предстои да бъде одобрена през юли от страните-членки.

Ирак вече получи през 2010 г. кредитна линия от МВФ на  стойност 3,5 милиарда долара, която приключи в началото на 2013 г. Според фонда иракската икономика ще отбележи ръст от 0,5 процента тази година след рецесия от 2,1 процента през 2014 г., "вероятно свързана с насилието".

Страната, която е една от основните износителки на суров петролв ОПЕК, е пострадала и от ниските цени на петрола, които я лишават от приходи.

#МВФ #Ирак #ислямска държава #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници