Атина отказа да плаща на МВФ, свиква извънредно заседание

Атина отказа да плаща на МВФ, свиква извънредно заседание
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас свиква в петък вечер кризисно извънредно заседание на парламента, съобщава БНР. След напразните очаквания за споразумение с кредиторите Атина отказа насроченото за днес (5.06) плащане по заема към Международния валутен фонд.

Исканията на кредиторите за орязване на пенсии и увеличаване на данъци няма да бъдат нито приети от Атина, нито подкрепени от парламента. "Не можем да приeмем предложения като премахване на помощите за най-бедните пенсионери и увеличаване на ДДС върху енергията с 10%. Такива мнения не са база за преговори", коментира премиерът Ципрас различията между двете страни.

Не само депутати от опозицията няма да подкрепят с вота си подобна програма, но и депутатите от управляващата СИРИЗА.

От партията "Независими гърци", която участва в правителството, дойде категоричното предупреждение към премиера да не се вдигат данъците в туризма по островите.

От своя страна министърът на труда Панос Скурлетис даде политическо тълкуване на кризата в отношенията между Атина и Брюксел. "В последните часове се води война. Сблъскват се две позиции за Европа", каза той.

Финансовият министър Янис Варуфакис е оптимист, че споразумение ще има, защото предложенията на Атина са реалистични. Ако само 12 депутати от СИРИЗА не гласуват споразумението, а се очаква те да са повече, Гърция отново отива на избори.

Междувременно стана ясно, че спасителната програма на Гърция ще бъде удължена през лятото с 11 млрд. евро. Този план се обсъждал усилено от Европейската централна банка и държави от еврогрупата, пише германският в. „Ди Велт".

#Гърция #Атина #Алексис Ципрас #МВФ #заем #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници