"Файненшъл Таймс": България става топ дестинация за аутсорсинг

"Файненшъл Таймс": България става топ дестинация за аутсорсинг
Пловдив. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Вторият по големина град в България Пловдив става истинска ИТ и аутсорсинг дестинация, на фона на славата му като културен и икономически център. Това пише "Файненшъл Таймс".

В доклад за индустриите в Централна и Източна Европа медията изтъква забележителния икономически растеж на града (12-13 % година след година) и фактът, че той става Европейската културна столица. Изданието посочва като конкретен пример "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), като се позовава и на силния прогрес в ИТ и бизнес-аутсорсинг сектора, а не на последно място заслуга за тях имат местните власти и правителството.

Публично-частното сътрудничество включва шест индустриални зони в и около Пловдив и девет общини, като медията припомня, че "Тракия икономическа зона" наскоро е станал първият район с изразена подкрепа от държавата. От 90-те години на миналия век инвестициите в зоната се равняват на колко 1 милиард евро, а още 800 милиона се очакват като инвестиция през идното десетилетие. Към момента ТИЗ е привлякла над 100 инвеститора, повечето от които идват от Европа, привлечени от "благоприятното за бизнес законодателство, ниски осигуровки и 10% плосък данък".

Отделно от зоната обаче, която вдига икономическия ръст на района с наетите хиляди служители там, други места из България (като например столицата София, но също и градове като Велико Търново, Варна и Бургас) също взимат участие в този икономически бум. Изданието се позовава на данни от финансовата компания A. T. Kearney за 2014 година, според които България е на девето място като "най-предпочитана" аутсорсинг дестинация. Даден е пример с американския технологичен гигант HP, който отвори лаборатория в София, като довод, че "чуждестранното присъствие нараства".

Що се отнася до аутсорсинг сектора, той заема близо 4% от Брутния вътрешен продукт. Според управителя на "Софика Груп" и председател на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов, този дял от БВП през следващите 3 до 5 години би могъл да се удвои.

Като цяло, според различните експерти, и в ТИЗ, и в ИТ/ аутсорсинг сектора има още предизвикателства - като се започне от липса на квалифицирани кадри и се стигне до "изтичане на мозъци".

Може да прочетете цялата статия ТУК.

#Пловдив #България #аутсорсинг #Файненшъл таймс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници