Над 30 хиляди демонстранти в Мюнхен скочиха срещу Г-7 и фракинга

Над 30 хиляди демонстранти в Мюнхен скочиха срещу Г-7 и фракинга
Снимка: www.foxnews.com
A A+ A++ A

Над 30 хиляди демонстранти се събраха в Мюнхен, за да протестират срещу Г-7 и по-конкретно срещу споразумението за свободна търговия, по което преговарят САЩ и ЕС, съобщават германски медии. Двудневната среща на лидерите на Г-7 (Германия, САЩ, Франция, Япония, Канада, Италия, Великобритания и ЕС) ще се проведе в замъка „Елмау". Мирният марш е на около 100 километра от мястото, където ще се проведе форумът.

В центъра на германския град се бяха събрали около 34 хиляди души, съобщиха от полицията. Силите на реда очакваха 15 хиляди протестиращи, докато организаторите съобщиха за между 10 и 30 хиляди.

Демонстрантите носят лозунги като „Не на ТТИП (Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство), не на фракинга, не на „Монсанто", не на ФРОНТЕКС - справедлива търговия, енергиен преход, суверенна храна, бежанци, добре дошли" и „Спрете ТТИП, спасете климата, борба с бедността". Сред протестиращите има в защита на околната среда, срещу глобализацията и други.

В Германия 43% от хората смятат, че споразумението между САЩ и ЕС ще бъде във "вреда" на тяхната страна. „Представителите на най-богатите и най-силни страни в света имат претенции да решават съдбата на целия свят без да са получили легитимност", се казва в съобщение на групата Stop G7 Elmau 2015. „Политиките на Г-7 означават неолиберални икономически политики, война и милитаризация, експлоатация, бедност и глад, екологичен упадък и отблъскване на бежанци", допълва се още.

Около 3 хиляди служители на реда са мобилизирани заради протестите. Към момента няма сериозни инциденти. 

„Не заемaме политическа позиция, защитаваме основните права. Раняването на полицаи чрез хвърляне на камъни или сбиване е напълно неприемливо", съобщи говорител на полицията. Германия временно е организирала гранични пунктове за проверка със съседните държави до средата на юни.

Представители на Зелената партия също участват в демонстрацията, както и някои леви политици.

Около 17 хиляди полицаи са ангажирани с охраната на форума, а около 200 мобилни затворнически клетки са изградени в района на град Гармиш-Партенкирхен, където ще се проведат срещите на Г-7.

Мотото на срещата е „Мисли в перспектива, действай заедно". Ще бъдат обсъдени Украйна, ситуацията в Близкия изток, борбата с "Ислямска държава", борбата срещу тероризма, отношенията с Русия, световната икономика и други теми.

Припомняме, че последната среща на Г-8 в Германия, тогава участваше и Русия, се проведе през 2007 година. Тогава протестиращи влязоха в стълкновения с полицията в Росток и Хамбург. Десетки полицаи и демонстранти пострадаха, а повече от 120 бяха задържаните.

#протест #Мюнхен #Г-7 #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници