Сълзотворен газ и водни оръдия при безредици в Турция

Сълзотворен газ и водни оръдия при безредици в Турция
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сълзотворен газ и водни оръдия е използвала турската полиция, за да разпръсне тълпи, протестиращи срещу митинг на прокюрдската Народна демократична партия в Източна Турция. Това се случва в навечерието на парламентарните избори през уикенда, съобщава „Ройтерс".

Сблъсъците са последните от серии инциденти по време на предизборната кампания на партията преди предстоящия в неделя вот, в който тя се надява да разбие надеждите на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-мощно президентство, преминавайки 10%-ия праг за влизане в парламента.

Стотици младежи, някои носещи турски знамена и скандиращи „Бог е най-великият", се опитаха да стигнат до площада в град Ерзурум, крепост на ислямистки ориентираната Партия на справедливостта и развитието. Там лидерът на Народната демократична партия Селахатин Демирташ държал реч.

Някои от протестиращите бутнали бариерите, преди полицията да ги отблъсне с водни оръдия, само на десетки метри от митинга, на който присъствали няколко хиляди поддръжници на Народна демократична партия.

Микробус, украсен със знамената на партията, бил запален и шофьорът получил изгаряния преди да избяга. Един полицай получил рана на главата. Няколко протестиращи също били ранени.

Партията се кандидатира за парламента за пръв път на фона на усилията да се сложи край на 30-годишните бунтове с екстремистката Кюрдската работническа партия.

Критиците на Народната демократична партия, предимно турски националисти, я обвиняват във връзка с Кюрдската работническа партия.

#Турция #протест #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници