"Дондуков" 2 отговори на БСП: Предложението за референдум е законно

"Дондуков" 2 отговори на БСП: Предложението за референдум е законно
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Внесеното в Народното събрание предложение на президента Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум е в абсолютно съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това стана ясно от изявление на прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес (4 юни) депутати обвиниха Плевнелиев, че не е изминала една година от решението на Народното събрание, с което бе отхвърлено предложението за референдум със същите въпроси от 17 юни 2014 година.

"В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси.

Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права", заявяват от президентството.

#президент #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници