Македония отива на предсрочни избори през април

Македония отива на предсрочни избори през април
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Македония се изправя пред предсрочни избори през идния април. Това обяви еврокомисарят Йонахес Хан след няколкочасови преговори с лидерите на основните македонски партии във вторник.

След дебатите Йоханес Хан излезе пред журналистите, за да обяви, че са договорени предсрочни избори за края на април 2016 година. Дотогава или в т. нар. преходен период трябва да се променят избирателния закон и избирателните списъци, съобщи БГНЕС.

Хан благодари за търпението и каза, че е имал много интересна и конструктивна среща. "Както виждате, заобиколен съм от лидерите на политическите партии, имахме добра дискусия и е добре, че и този път те потвърдиха ангажиментите за европейското бъдеще на страната. Преди това е важно да се решат вътрешните проблеми, да се постигне политически компромис и баланс. Договорихме се за преходен период, а до края на април следващата година да се проведат предсрочни избори, но преди това е важно държавата да се подготви (за изборите). Да се прегледат избирателните списъци и да се приемат всички препоръки на Евросъюза", изтъкна еврокомисарят, зад който стояха четирима лидери на основните политически парти - Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи.

По думите му, подробностите ще се уговорят следващата седмица в Брюксел на поредната среща с македонските лидери.

Припомняме, че само преди дни македонският премиер Никола Груевски категорично отхвърли възможността за съставяне на преходно правителство за изход от политическата криза.

"Нашата позиция бе и такава ще остане в бъдеще, че само народът и гражданите на Република Македония чрез избори казват кой да състави правителство. Недопустимо е определени политически партии да правят разни математики, планове и проекти за създаване и влизане в правителство без да са получили подкрепа от избирателите", каза още Груевски в отговор на въпроса какво очаква от визитата на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан.

Хан дойде в Скопие във вторник, за да посредничи при намирането на изход от кризата, която продължава вече над 4 месеца.

#Йоханес Хан #Македония #Никола Груевски #Зоран Заев #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници