Гърция представи на кредиторите план с отстъпки

Гърция представи на кредиторите план с отстъпки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас представи на своите международни кредитори /МВФ, ЕЦБ и ЕС/ план реформи, който предвижда отстъпки от страна на Атина, за да издейства деблокиране на краткосрочното финансиране на нейната икономика.

"През нощта цялостният план беше представен на кредиторите. Той е реалистичен и трябва да изведе страната от рецесията и кризата с бедността", заяви Ципрас, цитиран от АФП.

Планът дойде на фона на спекулациите, че Атина е на път да получи ултиматум от кредиторите след четири месеца преговори за реформи в страната, които не са постигнали никакъв успех. Гърция се опитва да убеди своите кредитори да й отпуснат 7,2 милиарда евро спешна помощ, за да се спаси от фалит.

В същото време бе съобщено, че кредиторите готвят последно предложение за Гърция.

Темата за гръцкия дълг е била обсъдена в нощта на понеделник срещу вторник на кризисна среща в Берлин, в която са участвали германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, директорът на МВФ Кристин Лагард и директорът на ЕЦБ Марио Драги.

Европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси коментира, че на срещата е постигнат значителен напредък в преговорите за гръцкия дълг.

Продължаващата несигурност около споразумението с кредиторите нанася пагубен удар върху икономическата активност, а бизнесът е в очакване на новите условия, които ще бъдат договорени с кредиторите.

#Алексис Ципрас #Ципрас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници