ЕП и САЩ критикуват Ердоган за одържавяването на банка с изрядна ликвидност

ЕП и САЩ критикуват Ердоган за одържавяването на банка с изрядна ликвидност
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутати разкритикуваха одържавяването на частната  Bank Asya в Турция, въпреки изрядната документация и ликвидност на банката, пише вестник "Заман".

"Предоставянето на управлението на Bank Asya в ръцете на Фонда за гарантиране на спестовните влогове показват липса на уважение към демократичните правила от страна на президентът Реджеп Тайип Ердоган и управлението на Партията на свободата и развитието", заяви председателят на групата на Зелените в Европарламента Ребека Хармс.

Според нея, всичко, което се случва противоречи на демократичния изборен процес.

"Ескалиращата агресия срещу опозиционните медии може да се дължи на занижения рейтинг на управляващата ПСР. Налице опит за заглушаване на опозиционните медии. Вече не се пребиват или заглушават само журналисти. Властта и президентът Ердоган сложиха ръка върху Bank Asya, което показва, че те не уважават правилата", заяви Хармс.

В петък турските власти огласиха вземането на контрол над 10-та по големина банка в страната - Bank Asya , която е свързана с приемания като враг бивш съюзник на президента Реджеп Ердоган – теологът Фетхулах Гюлен, който живее в САЩ. Управлението на банката е предадено на държавния Фонд за осигуряване на спестовните влогове. Това стана дни преди насрочените за 7 юни парламентарни избори.

Държавният департамент на САЩ призова Турция да "спазва международните правни стандарти". "Ние очакваме от всички правителства, включително и турското, да упражняват контрол върху финансовата дейност на фирмите, спазвайки международните правни стандарти", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Опозицията твърди, че Ердоган се страхува от анкетните резултати, според които управляващата партия ще загуби мнозинството си в парламента и няма да успее да състави еднопартийно правителство.

#Ребека Хармс #Ердоган #Турция #банка #избори #ЕС #САЩ #ПСР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници