Лошо време може да провали обиколката на слънчевия самолет "Солар импулс 2"

Лошо време може да провали обиколката на слънчевия самолет "Солар импулс 2"
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Лоши метеорологични условия могат да провалят тихоокеанската обиколка на слънчевия самолет "Солар импулс 2". Той се задвижва единствено от слънчева енергия, но летателният апарат вече измина няколко етапа от безпрецедентното си околосветско пътешествие. 

Той потегли от Абу Даби през март и се очаква в края на юли или началото на август да прелети всичките 35 километра от своя маршрут и да кацне отново в града, от който потегли.

Синоптиците обаче вещаят влошаване на времето. Пилотът е помолен да остане в изчаквателна позиция, докато се реши дали самолетът продължава обиколката си или ще обърне да кацне някъде наблизо. Това съобщи Би Би Си. 

Сега машината трябва да прелети над Тихия океан, Съединените щати, Атлантическия океан, Южна Европа или Мароко. Все пак, преходът над Тихия океан винаги ще е най-предизвикателната част от това грандиозно приключение. 

"Солар импулс 2" се нуждае не само от благоприятни ветрове, за да лети напред, но също и безоблачно небе, за да има възможност да натрупа слънчева енергия, която да го движи и през нощта.

Размахът на крилете на специалната машина е 72 метра - повече от този на "Боинг 747", но теглото му е почти колкото на кола - около 2300 килограма.

Максималната скорост, с която се движи "Солар импулс 2" е 140 километра в час.

#самолет #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници