Американският сенат спира масовия шпионаж в САЩ

Американският сенат спира масовия шпионаж в САЩ
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американските сенатори не успяха да постигнат съгласие за удължаване на основни положения от т. нар. Патриотичен акт за следенето на заподозрени в тероризъм, предадоха информационните агенции.

От това следва, че днес частично изтичат правомощията на спецслужбите за достъп до телефонните разговори на заподозрени лица и те временно няма да могат да извършват подслушване.

Същевременно на сенаторите предстои да гласуват Акт на свободата (USA Freedom Act), в който също е предвидено подслушване на разговори по искане на спецслужбите.

По-рано президентът Барак Обама призова републиканското мнозинство да подкрепи удължаването на действието на Патриотичния акт. Според противниците на закона, той противоречи на четвъртата поправка от американската конституция.

Припомняме, че Белият дом беше предупредил тази седмица, че всички сървъри на АНС (американската Агенция за национална сигурност - АНС) за събиране на метаданни за разговорите, свързани с американски телефони (час, продължителност, брой и т.н.) ще престане да работи в 0:01 местно време, ако Сенатът не даде възможност да се създаде правна основа на програма.

#Сенат #САЩ #подслушване #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници