Управляващата партия понесе удар на изборите в Италия

Управляващата партия понесе удар на изборите в Италия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Италианският премиер Матео Ренци и неговата Демократическа партия понесоха удар на вчерашните избори за губернатори и областни управи в седем големи италиански области - Венето, Тоскана, Лигурия, Умбрия, Марке, Кампания и Пулия, получавайки по-малко от очакваните гласове, информира сайта на БТА.

Прогнозните резултати дават 22,6 процента от гласовете общо в седемте области на левоцентристката Демократическа партия, следвана от движението "Пет звезди" на Грило с 19,6 процента, Северната лига с 12,9 процента и "Форца  Италия" с 10,3 процента.

Така,

управляващите се представят много по-зле в сравнение с миналогодишните европейски избори

на които спечелиха 41 процента от гласовете.

Според предварителните резултати кандидатите от Демократическата партия водят в областите Пулия, Тоскана и Кампания, докато в Лигурия, управлявана досега от левоцентристите, кандидатката на Демократическата партия е трета и основната схватка се очертава между кандидатите на опозиционните партии "Форца Италия" на Силвио Берлускони и движението "Пет звезди" на Бепе Грило.

Във Венето, както се очакваше, побеждава Северната лига. В Кампания кандидатът на Демократическата партия води с малко пред досегашния губернатор, който е от Форца Италия.

Очертава се левоцентристите да запазят Марке. Обявяването на окончателните резултати се очаква днес.

Местните избори нямат пряко отражение върху националната политика

но резултатите са сериозно предупреждение за Ренци преди потенциално трудните битки за реформи в парламента през идните месеци, посочва Ройтерс.

Движението "Пет звезди" на Грило е на път да получи най-големия дял гласове за отделна партия в Лигурия, Кампания и Пулия, дори да е зад други блокове, в които няколко партии са обединили сили.

Северната лига също консолидира статута си на най-голямата партия в център-дясно, засенчвайки Форца Италия на бившия премиер Берлускони.

Едновременно с гласуването на регионалните избори се  състояха и общински избори в над 700 града, включително такива центрове като Венеция, Арецо и Агридженто. Ако кандидатите за кметове не наберат над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има балотаж.

След затварянето на избирателните участъци в 23 ч. снощи избирателната активност в седемте области е била 64 процента и между 49 и 56 процента при вота в 724 общини, което е с 10 пункта по-малко в сравнение с изборите през 2010 г.

#Италия #избори #местни избори #Матео Ренци #Силвио Берлускони #Берлускони #Форца Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници