Гърция: Българските заплати няма да решат проблемите ни

Гърция: Българските заплати няма да решат проблемите ни
Намаляването на заплатите, така че да достигнем до заплатите в България, няма да реши проблема на страната, смята новият финансов министър на Гърция. Снимка: seattlepi.com
A A+ A++ A

Намаляването на заплатите, наложено на гърците от две години като мярка за справяне с дълговата криза, „не разрешава проблема за конкурентоспособността“, твърди  гръцкият министър на финансите Филипос Сахинидис.

„Мисля, че намаляването на заплатите, така че да достигнем до заплатите в България, няма да реши проблема на страната, тъй като ако въпросът бе толкова прост, то България щеше да е решила проблемите си“, каза Сахинидис в интервю за частната телевизия „Мега“, предаде БГНЕС.

Заплатите в България са сред най-ниските в Европейския съюз. В Гърция заплатите и пенсиите бяха намалени с между 25 до 40% през последните години.

Това е част от драконовските мерки за икономии, изисквани от тройката кредитори на Гърция - ЕС, ЕЦБ и МВФ, в замяна на спасителен заем, с който Гърция да избегне фалит.

Преди да бъде назначен на поста министър на финансите след Евангелос Венизелос (който бе избран да оглави социалистическата партия ПАСОК), Сахинидис бе държавен секретар в министерството на финансите.

Той припомни, че България е изправена пред голяма безработица и че среща трудности да привлече инвеститори въпреки ниските си заплати.

„Друг пример е Испания, където минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Това обаче не е помогнало да се реши проблемът с безработицата в Испания. Така че теорията, според която решение на проблема за конкурентоспособността е основно намаляването на заплатите, не отговаря на реалността“, подчерта министърът.

Испания има един от най-високите ръстове на безработицата сред страните от ЕС - 22.85% от активното население в края на 2011 г.

„Намаляването на заплатите трябва да се разглежда в рамките на комплекс от мерки, които да се предприемат за възстановяване на конкурентоспособността“, добави Сахинидис.

#министър на финансите на Гърция #мерки #заплати #Гърция #България #Испания #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници