Бъчварова: Инцидентът в Гърмен е битов

Бъчварова: Инцидентът в Гърмен е битов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За мен инцидентът в Гърмен е битов. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Тя уточни, че е била на място и е имала възможност да установи какво се е случило.

"Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит те да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е", посочи още тя.

По думите й от самото начало на възникването на инцидента са предприети следните мерки от МВР - в района на кв. "Кремиковци" е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията.

"Още вечерта жителите организираха гражданско неподчинение, изразяващо се в ограничаването на движението превозни средства. Охраната от близо 70 души не е позволила извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделение на МВР", обясни Бъчварова.

Тя посочи, че са образувани досъдебни производства срещу нарушителите на реда. "Ежедневно всички процесуални действия се докладват и съгласуват с районната прокуратура в Гоце Делчев. До момента за адреса регистрация са проверени 374 лица, като за тях не са установени нарушения. Проверени са и автомобилите. Ако действително е имало незаконно живеещи роми, те вече са напуснали региона и няма как да ги санкционираме", добави Бъчварова.

Тя обяви още, че трябва да се продължи в тази посока. "Кметът на общината изчаква успокояване на обстановката, за да монтира видеонаблюдение", каза още Бъчварова.

#Румяна Бъчварова #Гърмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино