Eпидемия от диабет през 2030 г.

Eпидемия от диабет през 2030 г.
A A+ A++ A

Според прогноза на Международната организация за борба с диабета един на всеки десет възрастни жители на планетата ще страда от диабет през 2030 година, съобщи БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

През следващите две десетилетия около 522 милиона души ще станат жертва на заболяването, твърдят от диабетната организация. Прогнозите са направени въз основа на застаряването на населението и демографските промени.

Предвижданията обхващат и двата вида диабет. Според специалистите броят на случаите ще скочи с 90 на сто в Африка, където доскоро инфекциозните заболявания бяха главният виновник за високата смъртност.

Международната организация за борба с диабета предупреждава, че нейните прогнозни цифри могат да бъдат надминати, тъй като те не вземат предвид растящото затлъстяване на населението.

Според Световната здравна организация (СЗО), страдащите от диабет по света понастоящем са около 346 милиона души. 80 на сто от смъртните случаи, предизвикани от болестта, се регистрират в развиващите се страни.

Смъртността сред диабетно болните ще се удвои до 2030 година. Прогнозите на Международната организация за борба с диабета са достоверни, твърдят от СЗО. По думите на Гойка Роглич, ръководителка на отдела за борба с диабета към СЗО, нарасналият брой заболявания през следващите десетилетия ще се дължи повече на застаряването на населението, отколкото на натрупването на свръхтегло.

Повечето случаи на диабет са от тип 2, който поразява пациентите, когато достигат средната възраст и водят заседнал начин на живот. Според Роглич повечето от прогнозираните случаи през следващите две десетилетия могат да бъдат избегнати. „Тенденциите са доста смущаващи, тъй като заболяването е много сериозно и скъсява живота. А то може да бъде предотвратено, ако вземем навреме необходимите мерки“, каза Роглич.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници