ЕК призова Европарламента да отложи гласуването за ACTA

ЕК призова Европарламента да отложи гласуването за ACTA
Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт настоя депутатите да изчакат, докато съдът се произнесе като подчерта, че това ще внесе яснота за законността на ACTA. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия призова членовете на Европейския парламент да отложат гласуването на спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), докато Съдът на ЕС се произнесе по въпроса.

Очаква се в следващите няколко седмици Брюксел да отнесе ACTA до съда, за да провери дали споразумението не нарушава права като свободата на изразяване или защитата на данните, съобщи АФП, цитирана от „Дневник“.

Еврокомисарите постигнаха съгласие в сряда за правния въпрос, който ще бъде поставен пред съда в Люксембург, а именно „Съответства ли ACTA на европейските договори, и в частност на Хартата за основните права на ЕС?“.

Европарламентът трябва да гласува резолюция за споразумението през юни. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обаче настоя депутатите да изчакат, докато съдът се произнесе като подчерта, че това ще внесе яснота за законността на ACTA.

Като се вземе предвид, че десетки хиляди изразиха опасенията си заради споразумението, е по-добре да се даде на нашата най-висша съдебна институция достатъчно време, за да представи становището си за него, каза Де Гухт.

Общо 22 страни от ЕС, както и други държави включително САЩ и Япония, подписаха ACTA през януари, но нито една от тях не го е ратифицирала все още, припомня агенцията.

#Европейската комисия #Европейския парламент #ACTA #Съдът на ЕС #Люксембург #ЕС #Карел де Гухт #еврокомисар #САЩ #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници