Ползи, митове и щети от Трансатлантическото партньорство

Ползи, митове и щети от Трансатлантическото партньорство
Снимка: inagist.com
A A+ A++ A

В България няма сериозен дебат за споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз, а шумни групи, който са против подписването на документа, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/ по време но дискусия "ТПТИ-Потенциални ефекти за България".

Дебатът за споразумението започна през 2013 г. и досега са проведени девет кръга преговори. Според Ганев, резултат скоро едва ли ще бъде постигнат. Най-големите оптимисти смятат, че е възможно ЕС и САЩ да се договоят до края на годината. Това едва ли е възможно, защото дебатите все още са в разгара си. Следващата година в САЩ ще има избори, което ще измести фокуса от споразумението. "Евентуално това може да се случи през 2017 г.", смята Ганев.

Според него е възможно постигане на лимитирано споразумение, което засяга търговията и митата, защото за този вариант има по-малко опозиция. Но то няма да включва защита на инвестициите.

Петър Ганев е категоричен, че няма лобита в защита на постигане на договореност, защото лобито предполага преференции, а свободната търговия е точно обратното.

Ползи

„Ползите от споразумението за Европейския съюз ще са в размер на 119 млрд. евро годишно, а за САЩ - 95 млрд. евро годишно. 545 евро повече ще има всяко европейско домакинство в годишния си разполагаем доход", показват изчисленията на ИПИ.

Най-големите ползи от споразумението ще донесе намаляването или изцяло премахване на митата. Това ще донесе до преки положителни ефекти за над 50% от износа на България за САЩ, като той ще е най-силен за около 40% от износа, който се облага с относително високи мита. В момента най-високи са митата върху необработения тютюн и сиренето.

България изнася за САЩ и услуги. През 2013-та година страната ни е изнесла към Америка услуги в размер на 295, 9 млн. долара, като най-много услуги даваме в износа на софтуер. С евентуалното сключване на споразумението износът ще стане още по-силно диверсифициран, т.е. все повече български стоки и услуги ще се предлагат на американския пазар.

Според данните от анализа на ИПИ,  премахването на тарифните и нетарифните ограничения, ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в България. Подчертава се, че инвестициите от САЩ у нас са автентични, а не като на тези българи, които си регистрират бизнеса в Кипър и след това търгуват като кипърски компании.

Освен това споразумението със САЩ, според анализа, ще разбие монопола, ще даде на потребителите по-голям избор и по-активно използване на ресурсите.

Митове

Експертите от ИПИ определиха няколко основни мита, изтъквани от противници на споразумението. Първият от тях е, че България ще бъде надупчена от сонди за добив на шистов газ. Те уточниха, че това не може да стане, защото у нас има мораториум върху проучването и добива на шистов газ и нито една американска компания не може да го събори. Този дебат няма нищо общо с преговорите.

Другите най-използвани аргументи са, че САЩ ще залеят България с ГМО, българските предприятия ще фалират, само големите компании ще имат печалба, а дребният и среден бизнес ще затънат, ще паднат стандартите в здравеопазването, потреблението и т.н.

Европа е слаба, да не губи време

"Европа не трябва да се офлянква за подписването на това споразумение. Тя не разбира, че е в слаба икономическа позиция и ако поне не излезе на състезателната писта, нищо добро не я чака. САЩ могат да си избират с кого да си играят, но Европа - не. ЕС трябва да излезе на пистата, да се включи в играта и да осъзнае, че е слаба. Не може да си позволи да я изпреварват",  каза Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии.

Според него, най-силният аргумент в защита на споразумението е, че Европа расте по-бавно от останалия свят, стопански става все по-незначителна, което в дългосрочен план неизбежно води до маргинализиране.

Нямаме думата

Според икономистът Георги Шиваров от Българска стопанска камара, няма значение дали у нас има дебат по темата или не, защото всичко се решава на ниво Европейски съюз.

"Ние нямаме думата", коментира Шиваров. Той смята, че трябва да отчетем факта, че ни трябва конкурентоспособност и трендовете ни да станат по-качествени, защото в противен случай ще загубим от споразумението.

Офлянкването е задължително

"Офлянкването е задължително", каза Борислав Сендов от Зелените в отговор на изказването на Георги Ганев.
Той подчерта, че не е нужно да се подписва споразумение със САЩ, защото и по друг начин може да се премахнат митата.

Сендов е категоричен, че все още нищо не е решено, защото две страни са категорично против - Гърция и Унгария. В Словения и Ирландия се водят дебати, а в Испания предстоят избори. Все още нищо не е решено.
Природозащитникът подчерта, че ако се договорим със САЩ, това означава да променим пазарните нагласи и да приемем различна основа на конкуренция. "В ЕС трябва да докажеш, че един продукт е безвреден, за да се пусне на пазара, а в САЩ трябва да се докаже, че е вреден, за да се изтегли от веригите", подчерта Сендов.

Вижте Канада

"Дебатите ми напомнят за тези, които вървяха в Канада преди подписването на споразумението за свободна търговия със САЩ и Мексико. Имаше апокалиптични сценарии, че САЩ ще доминират изцяло, но се получи точно обратното. Износът за САЩ е основен двигател за канадската икономика", каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Американската търговска камара.

 

 

 

 

#Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции #ТПТИ #САЩ #Европейския съюз #ЕС #Институт за пазарна икономика #ИПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници