"Монд": България е слабата брънка в борбата срещу "Ислямска държава"

"Монд": България е слабата брънка в борбата срещу "Ислямска държава"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граничният пункт Капитан Андреево на турската граница се е превърнал в нова фронтова линия във войната, която води Западът срещу джихадистките канали. Това твърди Жак Фолору във френския вестник „Льо Монд”, цитиран от БТА.

Авторът посочва още, че откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България стана пътят по суша, по който най-лесно се стига до Турция - последен етап преди територията на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Коли, камиони и автобуси минават денем и нощем по този път, смятан за най-добрия начин за дискретно напускане на Европа както от разузнавателните служби, така и от кандидатите за джихад.

Авторът посочва, че страната ни не е член на Шенгенското пространство и че макар да се полагат усилия „в антиджихадистката мрежа остават дупки". Изданието цитира българското вътрешно министерство, че "броят на кандидатите за джихад рязко се е покачил през 2013 г. Стотици хора са отишли в Сирия, минавайки през България".

За да се затегне мрежата, българските разузнавателни служби увеличиха натиска над автобусните компании, които превозват европейски кандидати за джихад, често пътуващи семейно. Десетина автобуса тръгват ежедневно от автогара София за Истанбул.

"Когато полицаите арестуват хора в автобусите ни, те често пъти знаят кого търсят, имат имената и номерата на билетите", обяснява представител на автобусна фирма. Повечето от тях са дошли в България с две фирми, които обслужват петнайсетина френски града. "Толкова са много, че може да се наеме специален рейс за Дамаск", казва през смях шофьор от едната фирма, преди да поеме на път.

В статията е цитиран и митничар от ГКПП Капитан Андреево. "Ако страните не ни казват нищо за гражданите си, ако документите им са редовни, а поведението им е нормално, нищо не можем да направим. Всичко зависи от сътрудничество, чиито правила се променят в зависимост от страните", обяснява той.

Това се потвърждава от заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, който заявява пред "Монд": Ако искат да арестуваме хора, французите трябва да предоставят данни, което не става всеки път. Много лица са обект на наблюдение, но минават границата, защото в досието им не пише "тероризъм".

Освен това София смята, че сведенията, които предоставят Босна и Херцеговина или Косово за кандидатите за джихад, са слабо използваеми въпреки наличието на платформа за обмен на информация. "Неслучайно толкова много отишли в Сирия чуждестранни бойци произхождат от тези страни", казва Филип Гунев. Той не отрича, че сред представителите на държавното управление има различни мнения за приоритетите.

"Премиерът работи за влизането на страната ни в Шенген, но в МВР, както и в полицията и разузнаването смятаме, че това, напротив, би влошило миграционния натиск, който се упражнява върху границата ни откъм Турция", изтъква Гунев.

Единствено вълнението, което бе предизвикано от нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, доведе до напредък в това крехко европейско антитерористично сътрудничество. Проверките при напускане на българската граница вече са "наистина системни" за чуждестранните граждани, казва Гунев. "Сега французите едностранно анулират документите на заподозрените лица, което позволява да ги върнем във Франция, без да се минава през съдия", добавя той.

Тази процедура е разрешена от френския закон от ноември миналата година за забраната на напускане на територия, но е критикувана от неправителствени организации, завършва статията на "Монд".

#ислямска държава #България #Монд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино