Временна парламентарна комисия за шистовия газ

Временна парламентарна комисия за шистовия газ
Звеното беше създадено в сряда по предложение на депутати от ГЕРБ и „Синята коалиция“. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Временна парламентарна комисия в продължение на два месеца ще проучва и анализира добрите практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности при проучване и добив на подземни богатства при опазването на околната среда.

Звеното беше създадено в сряда по предложение на депутати от ГЕРБ и „Синята коалиция“, предаде „Дневник“.

Депутатите отново обсъдиха темата с добива на шистов газ, след като в средата на януари приеха пълна забрана на проучванията.

Един от вносителите на решението за създаване на комисията – Валентин Николов, който междувременно стана зам.-министър на икономиката с ресор енергетика, тогава обясни пред „Дневник“, че темата на комисията не е шистовият газ, а новите методи за добив на всякакви подземни богатства при защита на екологията, като приетият мораториум за проучване за шистов газ по метода на хидравличния удар със сигурност ще остане.

От опозицията обвиниха ГЕРБ, че иска да вдигне забраната за проучване на шистов газ и Венцислав Лаков от „Атака“ дори поиска комисията да се нарече „за възобновяване на проучването за шистов газ от „Шеврон“.

Диан Червенкондев от ГЕРБ, който оглави новата комисия, отрече подобни обвинения и каза, че опозицията спекулира със страховете на хората. Ако наистина има каквато и да е заплаха за околната среда и за здравето на гражданите, забраната за проучване и добив на шистов газ ще бъде пренесена в законите за опазване на околната среда и за опазване на природните богатства, увери той.

Същото мнение изрази и зам.-министър Николов, който в кулоарите на парламента напомни, че премиерът Бойко Борисов е против отпадането на мораториума, докато не е защитена околната среда.

„Мислите ли, че ще тръгна срещу премиера?!“, попита реторично той.

Две седмици след като парламентът прие забрана за прилагането на хидравличното разбиване при проучване или добив на газ и нефт, от „Синята коалиция“ внесоха проекторешение, с което поискаха тя да отпадне.

Според десницата мораториумът е довел до спирането на всички проучвания на нефт и газ „поради всеобхватния характер на забранителните текстове“.

В сряда от десницата и левицата взаимно си отправиха обвинения в продажност и обслужване на чужди интереси.

Иван Иванов от ДСБ коментира, че мораториумът в този му вид е в полза на монополиста на внос на газ в България.

Георги Божинов от БСП заяви, че политиците, които искат да знаят за шистовия газ, са или невежи, или продажни. Той напомни позицията на БСП проучването да бъде финансирано от държавата и тя да държи правата за добив.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров съобщи за писмо с материали за добива на шистов газ в САЩ, изпратено от американския посланик Джеймс Уорлик на 19 май до премиера.

По думите на Овчаров от тези материали ставало ясно, че от март миналата година досега в щата Охайо, където върви добив на шистов газ, са регистрирани 12 земетресения, при положение че районът не е сеизмична територия. Овчаров отбеляза, че добивът там бил в съответствие с добрите практики, но въпреки това са усетени земни трусове.

Мораториумът върху проучванията за шистов газ беше въведен след поредица масови протести в София и в цялата страна. Екозащитници многократно изразиха опасенията си, че технологията за проучване и добиване на шистов газ е опасна за здравето на гражданите.

#парламентарна комисия #шистов газ #ГЕРБ #Синята коалиция #БСП #Атака #Валентин Николов #зам.-министър на икономиката #Венцислав Лаков #Шеврон #Иван Иванов #ДСБ #България #Георги Божинов #Румен Овчаров #САЩ #енергиен министър #Джеймс Уорлик #посланик #премиер #Охайо #мораториум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"