До 10 години затвор за убийците на пътя

До 10 години затвор за убийците на пътя
Според предлаганите промени няма да се допуска споразумение между прокуратурата и обвиняемия не само в изрично посочените случаи, но и за всяко друго престъпление, при което е причинена смърт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промяна в Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години в особено тежки случаи, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост е причинена смърт, съобщи председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Анастас Анастасов.

Утежняващо вината обстоятелство ще бъде, когато катастрофата е причинена от неправоспособен водач или на пешеходна пътека, предаде агенция „Фокус“.

„Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението“, каза депутатът от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Той изтъкна, че броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно и по тази причина се налага да се въведат по-строги законови разпоредби, регламентиращи наказанията на нарушителите.

Само преди дни 8-годишно момиченце беше пометено от кола на „зебра“ в София и е в много тежко състояние.

Според предлаганите промени няма да се допуска споразумение между прокуратурата и обвиняемия не само в изрично посочените случаи, но и за всяко друго престъпление, при което е причинена смърт.

Мотивът е, че по този начин се избягва възможността за смекчаване на наказателната репресия спрямо лица, извършили деяние с такъв тежък резултат.

Според Анастасов забрана за сключване на споразумение само за смърт при пътни произшествия не е удачен вариант, защото няма как да се обясни защо има такова при лекарски грешки или трудови злополуки.

„Споразумението не дава ясна и обоснована причина защо съдът приема предложението на прокуратурата, в което се налага определен вид наказание в определен размер. Не е обяснимо какви са мотивите за споразумение с условно наказание или пробация при катастрофа, станала в населено място, където е разрешена максимална скорост 50 км/ч на пешеходна пътека, а водачът е управлявал със 115 км/ч.“, коментира Анастасов, цитиран от БТА.

Още миналия месец вътрешният министър Цветан Цветанов обеща на майките на загинали на пътя деца, че ще отпадне възможността за споразумение с прокуратурата, при което те научават с писмо, че убийците няма да лежат в затвора и дори нямат право да обжалват.

„Искаме да въздействаме превантивно, тъй като НК е крайната фаза. През последните години има нарастване на произшествията, на загиналите и ранените по вина на неправоспособни водачи и такива с недостатъчен опит“, каза още Атастасов в сряда.

Статистиката показва, че в периода от 2005 г. до 2008 г. загиналите годишно по вина на такива водачи са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022.

През 2009 г. са загинали 92 души (10.2% от общо загиналите по вина на шофьори) и са ранени 814 (9.4%). Жертвите, причинени по вина на неправоспособни водачи, са 2.3 пъти повече от жертвите по вина на водачи, употребили алкохол.

„През последните два месеца имаше две срещи в парламента с роднини на загинали при катастрофи, поехме ангажимент пред тези хора да направим промени, които в някаква степен да помогнат за ограничаването на произшествията със сериозен резултат“, заяви Анастас Анастасов.

Гневът на майките на загинали деца се засили, след като зам. главният прокурор Валери Първанов заяви, че споразумения с прокуратурата се правят, защото няма място в затворите, и коментира, че деца умират и по други причини.

По-късно той поднесе извинение за думите си, но родителите не го приеха.

#Наказателния кодекс #Комисия по вътрешен ред и сигурност #Анастас Анастасов #ГЕРБ #пешеходна пътека #София #убийци на пътя #смърт #Цветан Цветанов #вътрешен министър #Валери Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"