Кристалина Георгиева оглави група на високо равнище на ООН

Кристалина Георгиева оглави група на високо равнище на ООН
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи българския еврокомисар Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ, съобщиха от ЕК.

Бан Ки Мун обяви, че целта на тази група е да проучи предизвикателствата пред финансирането на хуманитарните дейност и ще набележи начините за преодоляване на голямото разминаване между постоянно нарастващите нужди от хуманитарна помощ и наличните финансови ресурси за нея. Новото звено ще работи за намиране на решения за по-навременно и предвидимо осигуряване на финансиране и по-ефективното му използване.

По време на мандата си като европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи между 2010 и 2014 г. Кристалина Георгиева ръководи разпределението на животоспасяваща помощ за почти 500 милиона деца, жени и мъже, жертви на конфликти и природни бедствия по света

"За мен е чест да бъда съпредседател на Групата на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ, инициирана от генералния секретар Бан Ки Мун. Конфликтите и бедствията днес са с мащаби, каквито светът не е виждал от Втората световна война насам. Все повече са хората, напуснали домовете си, загубили близките си и препитанието си. Те зависят от помощта на другите, за да оцелеят – ако имат късмета да получат такава. Това има непосредствен и драматичен ефект върху финансирането на хуманитарните дейности. Има остра нужда от средства, но също трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как се да се наблюдава ефекта от изразходването им. Това е целта, която си поставям", написа Кристалина Георгиева на страницата си във Фейсбук.

#ООН #Бан Ки Мун #Кристалина Георгиева #Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници