С награда за сценарий в Кан Милко Лазаров ще снима в Гренландия

С награда за сценарий в Кан Милко Лазаров ще снима в Гренландия
A A+ A++ A

Българския проект "Нанук" на сценаристите Милко Лазаров и Симеон Венциславов взе в конкуренция с още десет сценария наградата на престижната тренинг програма ScripTeast. Авторите печелят 10 000 евро "заради оригиналност и сериозен напредък в развитието на сценария в продължение на една година".

През 2011 същата награда в същата програма бе спечелена от авторския сценарий "Лъжесвидетел" на Иглика Трифонова, която вече засне филма си като режисьор.

Наградената творба ще бъде режисирана от Милко Лазаров, а продуцент е Веселка Кирякова.  

Според артистичния директор на ScriptEast! Дариуш Яблонски качествата на сценария са на изключително високо равнище и българският проект е очаровал всички консултанти на паневропейската програма.

"Nanook" бе представен миналата година на Sofia Meetings и спечели наградата за най-добър проект в програмата ‘Second Film Projects’.

Той е сред един от най-очакваните филми в Централна и Източна Европа, особено след огромния успех на Милко Лазаров с предишния му филм "Отчуждение", отбелязва критиката

"Нанук" е за една напуснала родната си Гренландия млада ескимоска на име Ага и последвалото й завръщане там.
Проектът вече е подкрепен от националните филмови центрове на България и на Франция и очаква финализирането на немското финансово участие. Оригиналната ескимоска история, успешно представяна на редица престижни пазари на проекти като тези в Сараево (CineLink) и Москва (Moscow Bussiness Squire) и която бе сред победителите на 11-ото издание на "София мийтингс", в момента е най-интригуващият български проект за игрален филм.

Според Милко Лазаров "родителите на Ага, възрастният Нанук и неговата жена Седна, които открай време обитават ледена къща, са избрали да живеят по начина, по който са живели техните деди. Ескимосите оцеляват в условия, напълно непоносими за модерните хора. Те обаче продължават да съхранят деликатност в отношенията си и все още възприемат живота с усмивка и симпатия".


#Милко Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници