Гърция си призна, че не може да плати на МВФ

Гърция си призна, че не може да плати на МВФ
Финансовият министър Янис Варуфакис /ляво/ и премиерът Алексис Ципрас. Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция си призна, че е в тежко сътояние и няма да може да плати на Международния валутен фонд на 5 юни.

"Не може да намравим плащането към МВФ, освен ако не постигнем споразумение с кредиторите", заяви говорителят на кабинета Никос Филис, цитиран от "Катимерини".

Идват тежки времена за Атина, защото й предстоят тежки плащания. През юни ще трябва да направи плащания за 1,5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за спасителна полощ срещу реформи, продължават.

Правителството на крайнолявата СИРИЗА няма друга алтернатива за финансова помощ и не може да продава дълг и по тази причина преговорите са единственият начин да запълни бюджета си. Миналата седмица беше извършено плащане на стойност 750 милиона евро единствено благодарение на изпразването на депозитарната сметка на Гърция в МВФ. Така страната за малко избегна наказателните санкции на МВФ след като изпразни своя резервен фонд, за да се разплати с международния кредитор.

Миналата седмица МВФ обяви, че продължава да бъде гъвкав в преговорите с Гърция и се надява международните кредитори скоро да постигнат споразумение с Атина.

"Ние обаче трябва да настояваме да бъдат постигнати целите на програмата", заяви говорителят на МВФ Джери Райс.

Той отхвърля критиките, че МВФ е непреклонен в преговорите, настоявайки, че международната финансова агенция е готова да проучи всички възможности. Но в крайна сметка, "програмата трябва да бъде надеждна във всички аспекти, по отношение на политиките на реформите, които трябва да бъдат изпълнени, и по отношение на финансирането", каза Райс.

В началото на седмицата стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас не е бил наясно какви точно са паричните резерви само дни преди на страната да се наложи да плаща. Ципрас е писал на шефа на МВФ Кристин Лагард, на президента на Европейската централна банка Марио Драги и на европейският комисар Жан Клод-Юнкер, че неговото правителство ще обяви фалит без да използва резервните фондове, няколко дни преди крайния срок за плащането.

Гръцкият премиер също е помолил Европейската централна банка да позволи неговото безпарично правителство да емитира краткосрочен държавен дълг и е поискал връщането на 1,9 милиарда евро печалба на банката от гръцки облигации.

 

#Гърция #Атина #МВФ #Алексис Ципрас #Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници