Световни театрални заглавия на „Световен театър в София”

Световни театрални заглавия на „Световен театър в София”
Снимка: worldtheatreinsofia.wordpress.com, Архив
A A+ A++ A

София става сцена на световни театрални заглавия, част от репертоара на едни от най-интересните чуждестранни театри. От 2007 г. „Световен театър в София”, с подкрепата на Столична община, превръща столицата в световна сцена.

Деветото издание на международната платформа ще се проведе от 5 до 15 юни и включва четири представления и две съпътстващи събития.

За първи път в България ще гостува спектакъл на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно - „Орхидеи“. В програмата на „Световен театър в София“ са и холандското представление „Жизнено пространство“, вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън; танцовият спектакъл „Дистанция“, с номинация за най-добра хореография в Португалия; уъркшоп, воден от създателя на „Дистанция“ - Луис Марафа; спектакълът „Юда“, продукция на Театър „Мюнхнер Камершпиле“ и кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“ със специално участие на режисьора на спектакъла Йохан Симонс и гостът – проф. Грегор Вурст, работил активно върху превода на смятаното за изгубено Евангелие от Юда.

Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“ ще се състои на 15 юни в Гьоте-институт.

Във всяка епоха се пораждат спекулации около Юда и неговите мотиви. Съществуването на Евангелие от Юда в античността е известно от споменаването му в труда на починалия към 200 г. Ириней Лионски „Против ересите”. В края на 70-те години на миналия век е открит текст, за който след многогодишни изследвания се доказва, че е коптски превод на споменатия от Ириней гръцки оригинал, създаден около 160-170 г. сл. Хр. Евангелието от Юда – такова, каквото го познаваме днес – дава известна информация за догматичното и христологично развитие на гностични секти повече от 100 години след смъртта на Христос.

Текстът показва също така колко силно разказът за смъртта на Христос и предателството на Юда е вълнувал въображението на хората през вековете – чак до пиесата на холандската писателка Лот Векеманс „Юда”.

Изключителният й текст безпощадно разнищва склонността на човечеството да създава герои през тяхната противоположност. Йохан Симонс, една от големите фигури на съвременния театър и настоящ директор на един от най-важните германски театри „Мюнхнер Камершпиле”, го превръща в забележителна театрална инсталация.
След спектакъла публиката ще има възможност за среща с актьора Стивън Шарф в „Клуб на актьора”, Младежкия театър „Николай Бинев“.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници