Канада забрани добива и проучванията за шистов газ

Канада забрани добива и проучванията за шистов газ
Експлоатацията на залежите на шистов газ в скалните формации, богати на хидрокарбонати, се сблъсква със силна опозиция в Квебек. Снимка: knowledge.allianz.com
A A+ A++ A

Канадският комитет, натоварен с изследване на последиците от евентуален добив на шистов газ в Квебек, затвори вратата за използване на метода „хидравлично разбиване“ за най-малко една година,  дори и за научни изследвания.

При създаването на този комитет за стратегическо развитие на средата и шистовия газ през 2011 г. беше договорено, че нови сондажи за газ могат да се правят с научна цел, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Предприемачите трябваше да отправят молба до комитета, който можеше да даде препоръки на Министерството на околната среда на Квебек да разреши изследване и добив на значителните залежи в долината Сен Лорен.

„Комитетът няма да препоръча на министъра да разрешава проекти за хидравлично разбиване, насочени към изследване или добив на шистов газ, докато не се получат повече знания. Оттук и отлагането на финалния доклад за есента на 2013 година“, се казва в съобщение на комитета.

Констатира се, че икономическият и социалният контекст не са подходящи за реализирането на дейности по сондиране от индустрията, свързана с шистовия газ.

Експлоатацията на залежите на шистов газ в скалните формации, богати на хидрокарбонати, се сблъсква със силна опозиция в Квебек въпреки обещанията за значителни печалби от индустрията.

Методът хидравлично разбиване, при който в земните недра се инжектира под огромно налягане голямо количество вода с химикали и пясък, за да се освободи хванатия в скалната прегръдка газ, е обвиняван от еколозите, че замърсява и подпочвените води, и въздуха.

Франция беше първата страна, която забрани със закон хидравличното разбиване – единствения засега начин за добив на този газ, но текстът на закона разрешава научни дейности.

#Канада #шистов газ #хидравлично разбиване #сондаж #забрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници