"Политико": Кристалина Георгиева може да смени Бан Ки Мун начело на ООН

"Политико": Кристалина Георгиева може да смени Бан Ки Мун начело на ООН
A A+ A++ A

Американско издание неочаквано издигна Кристалина Георгиева за евентуален ръководител на Обединените нации след като изтече мандата на сегашния генерален секретар.

"Бързият ѝ възход кара мнозина да се питат дали Кристалина Георгиева няма да се опита да поведе ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста си в края на 2016г.", пише либерално издание "Политико", като припомня, че се очаква тази позиция да отиде при кандидат от Източна Европа.

Според автора Раян Хийт, който е от екипа на бившия еврокомисар Нели Крус,Кристалина Георгиева е  дисциплиниран мениджър, който първо изслушва и после действа. Тя освен това се погажда добре с Европейския съвет, Европарламента и държавите, настояващи за строга бюджетна политика на ЕС, а когато поиска допълнителни средства излага убедителни аргументи за всяко едно евро.

Пред евентуална кандидатура на Георгиева за най-високия пост в ООН обаче стоят три основни предизвикателства, сочи изданието:

Първото е, че страните в Източна Европа още не са започнали своя ефективна кампания, за да си гарантират, че техният кандидат ще успее. "Те не са готови за договаряне на размяната на гласове в Общото събрание на ООН и не могат да отговорят на основни въпроси дали помежду им има консенсус."

Втората пречка е, че според изданието България вече има свой кандидат за генерален секретар на ООН в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Така че на Георгиева може да ѝ се наложи първо да побеждава вътрешен човек от собствената си страна."

Третият проблем е, че за да успее един каддидат, той/тя трябва да е приемлив и за САЩ, и за Русия. Тук Кристалина Георгиева има добри позиции, тъй като в продължение на 4 години е управлявала отношенията на Световната банка с Москва.

#Кристалина Георгиева #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници