Еднодневните трудови договори - приоритет на Тристранката

Еднодневните трудови договори - приоритет на Тристранката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еднодневните трудови договори (за наетите в земеделието), гъвкавото работно време и отпуска по майчинство - това бяха основните теми на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в сряда.

Предложението на КНСБ бе еднодневният тип трудова заетост да се ограничи до 60 дни, а не 90. За синдиката променливите граници в рамките на работния ден и сумираното отчитане в рамките на седмицата оформят един инструмент в повече за работодателя, който не му е нужен при наличието на ненормирания работен ден и правото за удължаване на работния ден. Не можем да се съгласим с такъв текст, обяви Пламен Димитров.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояха еднодневните работници да се задължават да се отчитат в Бюрото по труда. Асоциацията предполага, че наетите на еднодневни договори няма да ходят в бюрата, защото ще ги е страх, че ще ги лишат от някои осигуровки. За сметка на това пък АИКБ подкрепя предложението за гъвкавото време, като го виждат в полза на служителите, което го прави генерално и в полза на работодателите. Да се отървем от мисленето, че работодателят обезателно е враг, призова Васил Велев от АИКБ.

Що се отнася до майчинство до две години и след трето дете, асоциацията смята, че след двугодишен отпуск майката ползва още две заплати за два месеца, без да работи, от това, което са изработили нейните колеги и това е несправедливо.

Кирил Домусчиев от КРИБ пък се фокусира върху сезонната работа и улеснената процедура за нея, като уточни, че растениевъдството като понятие е много по-широко от показаното в закона, важи и за други етерични и маслени култури, маслодайни култури, зърнени такива, които не са уточнени в законопроекта. Той изрази притеснения за променливото работно време - работникът може да изрази предпочитание как да отработи времето, но да се съгласува и с колегите си, за да няма конфликти, предлага шефът на КРИБ.

Социалният министър Ивайло Калфин пък подчерта, че работата на еднодневни договори е осигурителен стаж. По думите му, в селскостопанския сектор в момента не могат да се подпомагат работодатели за наемане на работници, от тази година ще се опита да промени това. В тези селски райони, където няма друг работодател освен общината, трябва да помогнем на тези хора, категоричен е вицепремиерът.

 

#Ивайло Калфин #Кирил Домусчиев #КРИБ #КНСБ #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници