Слух: Qualcomm подготвя десетядрен чипсет Snapdragon 818

Слух: Qualcomm подготвя десетядрен чипсет Snapdragon 818
A A+ A++ A

Преди няколко седмици ви съобщихме за 10-ядрения чипсет на MediaTek MT6797, част от серията им Helio X20. Въпросните десет ядра бяха съответно 4 ядра ARM Cortex-A53 (1.4GHz), 4 ядра ARM Cortex-A57 (2GHz) и 2 ядра ARM Cortex-A72 (2.5GHz) с поддръжка на 993MHz LPDDR3 RAM и LTE Cat-6 мрежи. Тези възможности на чипсета на MediaTek изостават спрямо поддържаните от Qualcomm и Samsung 1600MHz LPDDR4 RAM и заявената от Qualcomm поддръжка на LTE Cat-9.

Преди часове изтече информация за новия чипсет Snapdragon 818 на Qualcomm, който също ще разполага с десетядрен процесор. Той ще предлага четири ядра с ниска тактова честота (1.2GHz Cortex-A53), две ядра от среден клас (1.6GHz Cortex-A53) и четири с висока производителност (2.0GHz Cortex-A72). Съобщава се, че Snapdragon 818 ще използва графичен чип Adreno 532 и ще поддържа LPDDR4 RAM. Предвидена е поддръжка на LTE Cat-10 мрежи и ще е произведен по 20nm процес.

Както можете да видите сами, Snapdragon 818 за момента изглежда получава по-ниски тактови честоти, отколкото новия чипсет на MedaTek, но е възможно спецификациите му да се променят с наближаването на датата на официалния му дебют. Едно е ясно – въпреки че Qualcomm се подготвят да лансират Snapdragon 820 със собствени ядра Kyro, все още фирмата не изглежда готова да се откаже изцяло от сътрудничеството с ARM.

Засега сме склонни да приемаме изтеклата информация с известен скептицизъм, поне до официалния анонс от Qualcomm за първия им 10-ядрен чипсет. Към този момент вероятно ще имаме по-добра представа кога да очакваме да го видим в реална употреба в нови смартфони.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници