Гърция може да остане без пари до две седмици

Гърция може да остане без пари до две седмици
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият финасов министър Янис Варуфакис алармира, че Гърция може да остане без пари до две седмици. Той е обнадежден от положителното становище на еврогрупата за разговорите, макар след тях да не последва разблокиране на последните 7,2 млрд. евро, предаде Би Би Си.

Варуфакис, който участва в срещата на еврогрупата в Брюксел, обясни, че страната е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства, ако не се постигне споразумение. Той е изненадан от факта, че на срещата акцентът е бил, че е постигнат прогрес, а не се е споменало нищо за ликвидността.

"Напредъкът е по такива въпроси, като приватизацията и данъчната реформа. Този напредък се дължи най-вече на отстъпките, направени от кабинета в Атина", коментира Варуфакис.

По време на срещата на еврогрупата гърцкият финансов министър е подчертал, че правителството е готово за провеждането на задълбочена реформа за ДДС, която се състои по-специално в уеднаквяване на различните данъчни ставки, които сега за различни в зависимост от островите. Варуфакис призна, че все още конфликтни теми - пенсионната реформа и по-гъвкавите трудови закони.

Участниците в срещата са единодушни, че бързо трябва да се стигне до споразумение за продължаване на макрофинансовата помощ за Атина, докато положението не е излязло извън контрол. Те похвалиха гръцкия екип за по-добрата атмосфера на преговорите.

#Янис Варуфакис #Варуфакис #Еврогрупата #Гърция #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници