Властите в Москва отказаха да издигнат паметник на Борис Немцов

Властите в Москва отказаха да издигнат паметник на Борис Немцов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Москва не позволиха да се построи паметник на убития руски опозиционер Борис Немцов.

"На този етап няма как да бъде издигнат паметник на убития опозиционер Борис Немцов", обясни заместник-кметът Леонид Печатников пред "Ехото на Москва".

Печатников уточни, че причината не е нежелание, а закон от 2009 г., според който паметници могат да бъдат поставяни най-рано десет години, след като човекът, за когото са предназначени, е починал.

Зам.-кметът каза също, че законът предвижда изключния, но не е в неговите правомощия да ги реализира. Поради тази причина няма как да бъде наречена улица и в чест на починалата примабалерина Мая Плисецкая.

Междувременно близки приятели на убития Борис Немцов публикуваха доклад „Путин. Война“. В този доклад се казва, че в боевете при Дебалцево в Донецката област в периода януари-февруари 2015 г. са загинали най-малко 70 руски военнослужещи, 17 от които от Иваново, съобщава РБК.

Войниците, отправени в Донбас, са уволнявани незабавно от руската армия и са били зачислявани като доброволци. Министерството на отбраната обаче е дало обещание да бъде платена компенсация в случай на смърт или осакатяване, независимо, че войникът вече не се числи към редиците на военнослужещите на Руската федерация. Въпреки това подобно обещание не е изпълнявано от Москва.

Бившият руски вицепремиер и опозиционер Немцов бе застрелян на 28 февруари късно вечерта на Москворецки мост в центъра на руската столица. ЕК призова за независимо международно разследване. Дъщерята на Немцов пък заяви, че руският президент Владимир Путин носи политическата отговорност за смъртта на баща й.

#Борис Немцов #Немцов #Владимир Путин #Москва #Донбас #Украйна #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници