Даниел Митов: Липсата на реформи бави Македония

Даниел Митов: Липсата на реформи бави Македония
A A+ A++ A

Липсата на реформи, политическата нестабилност в Македония, неспособността на политическият елит да се справи, създава вакуум, в който е среда за радикални движения, каза пред БНТ външният министър Даниел Митов.

"Македония се стреми за членство в ЕС. Ние като страна, член на ЕС имаме своето задължение да помагаме на Македония, но пътят й минава през реформи", посочи ръководителят на българската дипломация.

За България е важна стабилността и териториалната цялост на Македония, увери Митов. "Вчера в разговора с моя колега заявих, че помощта от която имат нужда, България може да я даде", каза той.

"Нашите колеги са наясно, че трябва да се предприемат категорични действия и едва ли може да се стигне до стабилност без да се поеме отговорност. Македонските граждани имат право на недоволство и да изискват по-добро управление. Много е важно да се възстанови политическият диалог между управляващи и опозиция, защото се появяват радикални елементи, които набират скорост и самочувствие и смятат, че имат влияние", добави Митов.

Преди да бъде подписано Охридското споразумение, военните действия, които се водеха там целеше разделяне на Република Македония, затова когато се появят подобни инциденти като този в Куманово, не може да не се появи съмнение, че има опити за разделение на нашата съседка, коментира още Митов. Затова ние веднага вземаме своята позиция, за да заявим категорично, че сме за целостта на Македония, каза външният министър.

Това, което се случва напоследък в Македония, не е причина за бавене на започване на преговорите за членство в ЕС. Те се бавят, защото липсват реформи, смята той. Според Митов не би било редно той да коментира начина на управление на Македония. Нужна е да се види малко по-държавническо отношение по повеждането на реформи, подчерта дипломат номер едно. Според него "нашите колеги нямат този честен подход, който имат нашите политици" и това създава проблеми.

"България е изключително стабилна държава със стабилно правителство и не смятам, че можем да изпаднем в изолация. В момента нещата са спокойни, няма никакви признаци за зараждащо се етническо напрежение. Но както знаем лесно е да се появят искания, които да възпламенят междуетнически конфликт", каза министърът.

Освен това той каза, че "диалогът с Русия не е замръзнал. Всичко, което се прави, е проблемът с Украйна да се реши по дипломатически път", защото "нещата около Украйна са изключително сериозни".

#Даниел Митов #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници