Франция може да продаде на Китай руските "Мистрал"-и

Франция може да продаде на Китай руските "Мистрал"-и
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция може да продаде предназначените за Русия два кораба-хеликоптероносачи  "Мистрал" на Китай.

Представители на военноморските сили на Франция, които са на посещение в Шанхай, ще предложат на Китай да купи хеликоптероносачите, предназначени за Русия, съобщи ТАСС.

Провалът на договора за построяване на два десантни вертолетоносни кораби-докове от типа „Мистрал”, по който Русия е изплатила повече от половината сума, носи големи щети на Франция. Това струва на френската страна 2,5 млн. евро на месец. През септември 2014 г. президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна и наложените на Русия санкции страната му спира доставката на първия от корабите „Мистрал” за Русия.

Единият от корабите - "Владивосток" е готов, а "Севастопол" се достроява. Плавателните съдове стоят в пристанищния град Сен Назер, на брега на Атлантическия океан. Разходите за многотонните кораби са огромни. Договорът за построяването на вертолетоносачи от типа „Мистрал” за Военноморския флот на Русия на стойност 1,12 млрд. евро е подписан през юни 2011 г. в Санкт Петербург.

Ако Китай не приеме сделка, Франция ще предложи корабите на Бразилия, Канада, Египет или Индия.

Миналата седмица вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че Франция не може да взима решения за продажбата на хеликоптероносачите „Мистрал" без съгласието на Русия, тъй като Руската Федерация има сертификат за краен потребител.

Рогозин уточни, че някои от детайлите са руски и страната му има сертификат за краен потребител за тях. „Те нищо не могат да направят без наше разрешение", категоричен е Рогозин.

Той каза, че плавателните съдове са строени за руския флот и са напълно сертифицирани за руската страна и пригодени към руските военноморски стандарти.

#Франция #Русия #Мистрал #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници