След повече от 100 години: "Историческа визита" на Оланд в Куба

След повече от 100 години: "Историческа визита" на Оланд в Куба
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд пристигна в нощта срещу понеделник в Куба, където ще направи официално посещение. Тази визита е "историческа", защото ще е първата за френски президент на острова от над един век, съобщи Би Би Си.

По време на тази еднодневна визита, която е също първата за западен държавен глава след обявеното сближаване между Куба и САЩ през декември 2014 г., Оланд ще се опита да защити интересите на Франция и на Европа в карибската страна, която президентът Раул Кастро се зае постепенно да реформира.

Френският президент беше посрещнат на летище "Хосе Марти" в Хавана от кубинския заместник-министър на външните работи Рохелио Сиера. Франсоа Оланд е съпровождан от делегация от 20 представители на френския бизнес.

Президентът Раул Кастро, който ще се срещне с френския си колега днес, е очакван да се завърне в Куба след посещения в Русия и Италия. В неделя пък Раул Кастро в рамките на визитата си в Италия се срещна с папа Франциск, на когото благодари за помощта при възстановяване на отношенията между Куба и САЩ.

Припомняме, че президентът на Франция заяви, че отслабването на дългогодишната икономическа блокада от страна на САЩ ще помогне на кубинската икономика, която страда от липса на средства.

На 17 декември за пръв път от няколко десетилетия на конфронтация САЩ и Куба обявиха, че възнамеряват да възстановят отношенията си. След като през 1959 г. в Куба избухна революция и на власт дойдоха бунтовниците начело с Фидел Кастро, през 1960 г. САЩ наложи на Куба търговско ембарго, а през 1961 г. Вашингтон скъса дипломатически отношения с Хавана.

#Франсоа Оланд #Франция #Куба #САЩ #Раул Кастро #Хавана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници